Historie

historieOp de kadasterkaart van de Gemeente Nieuwpoort, opgemaakt in het jaar 1827 staan de panden Buitenhaven 8 (schuur) en 10 (woonhuis) reeds vermeld. Sinds 1968 is Buitenhaven 10  een beschermd rijksmonument, met als omschrijving: pand onder zadeldak met aan de voorzijde een gepleisterde puntgevel (XIX A).

Het was ooit een stadsboerderijtje met aan de achterkant een stalletje voor ca. 6 koeien, die ’s  zomers langs de Singels van Nieuwpoort  werden geweid. Achter het huis bevond zich een flinke groentetuin tot aan de Achterweg (nu Schippersweg). Nu is het een siertuin met terras en oprit. Ernaast bevindt zich de schuur, die ooit dienst deed als uitspanning bij het Café De Dam.

Hier werden de paarden met wagens naar binnen gereden terwijl de koetsier in het café verpoosde of naar de kerk ging. Er bevond zich een waterput om de paarden te laten drinken. De balken zijn nog origineel en waren vermoedelijk scheepsmasten.

De bovenverdieping werd gebruikt als opslag voor hooi en stro. Later werd het pand gebruikt als kleinbedrijf stempelmakerij en opslag voor bouwmaterialen.

Na een ingrijpende verbouwing in 1996, is hier een sfeervolle Bed & Breakfast gerealiseerd, met authentieke details. Toen werd de uitspanning, Bed & Breakfast De Uitspanning.